Poezie a dobré jídlo odjakživa kráčí ruku v ruce, ale jak je tomu s dobrým jídlem a prózou? Pravdu se pokusila odhalit moravská spisovatelka, náruživá čtenářka a vášnivá kuchařka Daniela Mičanová. Třicet povídek s jídlem v hlavní roli slouží jako předvoj třiceti praktickým receptům.

zena_s_dranzirakem_front_02Daniela Mičanová se narodila v Hustopečích u Brna. Je náruživou kuchařkou a spisovatelkou. Již v mládí se zajímala o starý Egypt, což ji vedlo k napsání první (nevydané) novely a následně ke studiu archeologie. Jelikož její akademická kariéra nevyšla, střídala mnohá zaměstnání a delší dobu se živila jako překladatelka beletrie. Jako spisovatelka se prosadila upíří tetralogií, kterou tvoří romány Alexander, Lucius, Orlando a Jakubovy housle.

Jako první, když jsem na knihu pohlédla, mě napadlo: „Co to je? Kuchařka s příběhy?“ A jelikož jsem byla velice zvědavá a nic podobného jsem ještě nikdy nečetla, rozhodla jsem to risknout a knihu si přečíst. Ale ještě před tím jsem si musela vyhledat, co to vlastně ten dranžírák je. Pokud nevíte stejně jako já, jedná se o typ kuchyňského nože.

Celá „kuchařka“ je rozdělena na části podle druhu a typu jídla. Jsou zde obsaženy kapitoly věnované jenom polévkám, sladkostem nebo například italskému jídlu. A právě k nim jsou přiřazeny určité povídky, související s těmito tématy. Avšak některé spojení (i na to že miluju krváky) je dosti znepokojivé. No řekněte, kdo by si šel uvařit rajskou polévku hned potom, co si přečetl povídku o Čachtické paní a její krvavé lázni?

„Vskutku se domníváte, že bych po tři sta třiadvaceti letech vyhlížela stejně dobře, kdyby mi ten zaostalý doktůrek ordinoval obyčejnou rajskou šťávu?“

Samotné povídky jsou velice pestré a nabízejí širokou škálu žánrů. Od hororů, fantasy, humoru, přes detektivky až po Čechy milovaný černý humor.

Mičanová se rozhodně nebojí užívat nespisovnou češtinu, vulgární výrazy, kterých se zde vyskytuje opravdu hojně, a dokonce i moravské nářečí. I když pro některé to nemusí být tím pravým ořechovým.

Celá kniha je také doplněna o fotografie autorky. Kromě úvodní fotky na přední straně, kde spisovatelka svírá v rukou tzv. dranžírák a má tak trochu pohled psychopata, vnitřní fota působí spíše roztomile až naivně. Dle mého názoru se tak krásně propojili role spisovatelky a kuchařky.

Co se receptů týče, všechny jsou autorkou odzkoušené. I když po přečtení některých příběhů bych se obávala, zda se oním jídlem neotrávím. Na své si přijdou nejen zkušení kuchaři a kuchařky, ale také začátečníci. Recepty nejsou složité, a jak se říká, s trochou píle zvládneme vše.

Žena s dranžírákem je rozhodně zajímavé počtení. Takže pokud máte žaludek připravený na dávku roztodivných příběhů a dobrých receptů, je tato sbírka pro vás tou pravou volbou.

Vydal: Epocha; 2015
Autor: Daniela Mičanová
ISBN: 978-80-7425-276-1
EAN: 9788074252761
Počet stran: 200

Komentáře

komentářů