Usedněte před své televizní obrazovky a vězte, že je právě tolik, kolik je, protože vaše oblíbená festivalová televize Star tW právě přináší další ze svých oblíbených gastronomických show! Její hlavní hvězdy? Seznamte se: Luke Skybica, kuchař z lidu, a Darth Pohlreich z Imperiální kavárny!

Ano, je to tak. Obě kuchařské hvězdy rezolutně popřely fámy, podle kterých prý mezi nimi vzklíčila nefalšovaná nevraživost. Přestože si ani jeden z oblíbených šéfkuchařů neodpustí příležitost, aby na adresu toho druhého zavtipkoval, na Festivalu fantazie obě star spojily své kulinářské umění! A my, redakce ZáBlesku, jsme u toho samozřejmě nemohli chybět. Vychutnejte si nyní podrobnosti z jedinečné kuchařské přehlídky!

Hvězdné vaření jedině na FF

K okamžiku, který ve světě gastronomie čekal pouze málokdo – tedy že obě kuchařské osobnosti (respektive jedna kuchařská osobnost a jeden… inu, ten, co vařil v Ingolstadtu) stanou vedle sebe před společnou televizní kamerou – došlo v neděli po 21. hodině večerní. A není divu, že se tak stalo právě na Festivalu fantazie, tedy na místě, kde se dosud nemyslitelné stává skutečností. To, že oba šéfkuchaři vystoupili v pořadu Star Wař, a to v rámci linie obvykle věnované Hvězdným válkám, redakce ZáBlesku také nepovažuje za náhodu. Koneckonců vystoupení kuchařských star si svou hvězdnost rozhodně zasluhuje.

Přejděme však od planých řečí k tomu, co nás všechny samozřejmě zajímá nejvíc. A totiž – co (a jak) se v neděli večer ve festivalovém vysílání vlastně uvařilo? Exkluzivně, přímo z místa natáčení kuchařské show, přinášíme jedinečný recept na klasický festivalový toast!

Tajemství toastu odhaleno!

Základní surovina? Gothaj. Alespoň pokud jde o oblíbené festivalové toasty.

Ač by se to mohlo zdát neobvyklé, právě gothaj je pro toasty v podání Luka Skybici nepostradatelná surovina. Své nepopiratelné výhody však má, jak lidový kuchař, který sbíral cenné kulinářské zkušenosti až v dalekém Německu, neopomíná zdůrazňovat. „Stálo to 9,80 a je toho 400 gramů!“ upozorňuje na hlavní přednost štangle české verze salámu.

Tlustá kolečka salámové směsi je samozřejmě třeba něčím doplnit. A ano, právě toto je okamžik, kdy na scénu přichází eidam a věrný kamarád české gastronomie – kečup. „Kečup, ten já můžu ke všemu. A ať vařím, co vařím, vždycky je to nakonec červené,“ podivuje se nad svými kuchyňskými výsledky Luke Skybica.

A pro diváky odvážně odhaluje tajemství festivalových toastů. A tím je? Překvapivě provensálské koření. Dokonce i do kuchařských show se však občas vloudí chyba. „Provensálské koření tu totiž nemáme,“ krčí rameny Luke Skybica, ale hlavu při tom neklopí. „Já mám pro vás jednu radu. Když nemáte provensálské koření, vražte tam sójovou omáčku. Taky to funguje!“

Co si doma uvaříš…

Mohlo by se zdát, že se Skybicův televizní partner, Darth Pohlreich, během festivalové kulinářské show ocitl ve stínu svého lidovějšího kolegy. Takový dojem by však byl mylný.

Darth Pohlreich totiž plně dostál své pověsti. A nutno přiznat, že i to je důvod, proč v našem krátkém ohlédnutí za dvouhodinovou gastronomickou přehlídkou nemůže dostat tolik prostoru jako Luke Skybica. Na rozdíl od televizního vysílání totiž ZáBlesk nedisponuje všeřešícím „Píííp“, takže ve chvíli, kdy bychom se repliky kuchaře z Imperiální kavárny snažili přepsat v celé jejich šíři a barvitosti, mohli bychom být obviněni, že kazíme mravní vývoj festivalové mládeže.

Abychom tedy náležitě demonstrovali postoj Darth Pohlreicha ke kulinářské tvorbě jeho kolegy, použijme jeden z jeho méně závadných výroků. „To se nedá žrát!“ napadnul například unikátní Skybicův toast. Kuchař, který vařil v Ingolstadtu, má však odpověď na všechno: „Ale zato to můžeš vařit doma!“

A uznejte sami, že to je argument, s nímž se polemizuje pouze stěží.

Komentáře

komentářů

Leave a Reply